POTRAVINY BEZ LEPKU A MLÉKA

Nabízíme vám bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné potraviny, které chutnají jako ty běžné. Mnoho supermarketů již bezlepkové potraviny do své nabídky zařadilo, ale sortiment je omezený. Budeme se tedy přednostně zaměřovat na ty potraviny, které tam nenajdete.

Pokud je potravina označena "BEZ MLÉKA", neobsahuje laktózu, ani bílkoviny kravského mléka (BKM).  Pokud trpíte alergií či nesnášenlivostí laktózy, můžete si dokoupit potravinový doplňěk LAKTÁZU a tu si přimíchat do běžných mléčných produktů. Laktáza naštěpí laktózu stejně, jako by se přirozeně stalo v zažívacím traktu. Takto doupravená potravina by vám již neměla činit žádné potíže. Pokud se problém nevyřešil, je třeba pomýšlet na BKM. Imunitní systém si tvar bílkoviny kravského mléka rád pamatuje a těžko zapomíná. Proto také často vadí i mléčné produkty z kozího a buvolího mléka, jejichž bílkovina je podobná kravskému. 

PKU - jedná se o označení výrobků vhodných pro nízkobílkovinnou dietu.

Všechny potraviny, mouky i náhražky jsme ochutnali a vyzkoušeli. Jsme si jistí, že budou chutnat i vám. Jsou totiž téměř k nerozeznání od běžných potravin. Nabízíme výrobky firem Schär, Bezgluten, Balviten, Schneekoppe a dalších.

Věděli jste že....

Od ledna 2015 vstoupila v  platnost novela zákona o označování potravin, která obsahuje i povinné uvádění alergenních složek na balených i nebalených potravinách?

Praxe ukazuje, že složení výrobků dostupných v maloobchodní síti dnes lze již důvěřovat, ale pozor, u pokrmů v restauracích je chybovost stále ještě extrémně vysoká.

Běžná deklarace preventivního značení ("může obsahovat stopy arašídů" apod.)  provozovatele potravinářského podniku nezbavuje veškeré odpovědnosti za bezpečnost potraviny ve vztahu k obsahu alergenní složky. Uvedení preventivního značení neznamená, že potravina může obsahovat alergenní složku v jakémkoliv množství. Preventivní označení nezbavuje provozovatele odpovědnosti za dodržování správné výrobní a hygienické praxe. Provozovatel musí přijmout vhodná preventivní opatření k zamezení kontaminace alergenní složkou.

Jak to přeložit? Nakupujte výrobky od velkých nebo ověřených potravinářských společností. Pak by větám preventivního značení nemusela být věnována pozornost.

Jiná situace je v restauracích. Nákupčí potravin a kuchaři žel nejsou často zvyklí číst složení výrobků. Při rozhodování, jaké výrobky zakoupit hraje roli zejména cena. V restauracích buďte proto velmi obezřetní.

 

 

 
  • Řadit dle:
  • 24 položek celkem

Stránka 1/1