Upozorňujeme naše zákazníky na velmi nebezpečný "bezlepkový" recept BULGUROVÉ RIZOTO - ZDRAVÉ, BEZ LEPKU v magazínu proalergiky.cz. Během roku 2013 a ještě i v polovině roku 2014 jsme magazín nalezli v ordinacích a čekárnách alergologů.
Recept je uváděn jako bezlepkový, ale jeho základní surovinou je bulgur. V článku je bulgur označen jako přirozeně bezlepková surovina, což není pravda. Bulgur není bezlepkový. Jedná se o většinou předvařená, nadrcená zrna pšenice na malé kousky. Neznáme technologii, která by byla schopna pšeničný bulgur lepku zbavit. Tento proces je možný pouze u hladce semleté pšeničné mouky.
Vzhledem k vysokému množství lepku obsaženém v jedné běžné porci jídla se jedná o velmi nebezpečný pokrm pro celiaky a další osoby s nutností vyhýbat se lepku.
Věříme, že toto pochybení firmu vydávající katalog mrzí, ale nerozumíme tomu, proč nebyly magazíny ihned staženy z oběhu na všech distribučních místech.
Váš tým
Centrum alergie