Funguje informování o alergenech v restauracích?

Tak jsem se konečně dočkali. Od 13. prosince 2014 vstoupila v platnost Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá tuto povinnostv konečně i restauracím. Zákazníkovi musí být vhodným způsobem sdělena informace o obsahu alergenů v pokrmech. Některé restaurace mají alergeny vypsány přímo v jídelním lístku, v jiných jsou informace podány ústně na požádání. 

Provedli jsme průzkum v 70 restauracích a zjišťovali jsme, jak povinnost informovat zákazníky o hlavních alergenech funguje. Měli jsme dobré zkušenosti, ale také velmi špatné. Nejvíce nás překvapilo, že obsluha restaurací v mnoha případech netušila, proč mají být informace o alergenech k dispozici. V některých restauracích byli naopak velmi ochotní a snažili se nám vyjít vstříc.

Kuchař restaurace Hvězda v Peci pod Sněžkou nám připravil jídlo i s alergenem, který se do našeho pokrmu neměl vůbec dostat. Důvodem nedodržení původně slíbené receptury bylo dle sdělení číšníka to, že kuchař nechtěl ničit svůj recept a podle jeho slov trocha smetany nikoho nezabije. To by tedy pan Pohlreich koukal, třetí řada pořadu Ano šéfe!, třetí díl se natáčel právě zde. Zkusili jsme navštívit i čínské restaurace, ve kterých jsme vzhledem k možné jazykové bariéře provozovatelů očekávali potíže. Překvapilo nás, že v některých z nich obalují kachní prsa v mouce, což je zcela mimo tradiční způsob přípravy voňavé a křehké kachny. Ale například v restauraci XIHU v Říčanech, kde pracují pouze číňané nám byli schopni vyhovět. Také zde obalují kachnu v mouce. Nabídli nám ale úpravu receptury a kachnu obalili v rozšlehaném vejci s bramborových škrobem. Výsledky pro nás nebyly velkým překvapením.

Co jsme zjistili?

  • v 5 restauracích nebyly informace dostupné ani na požádání
  • v 32 restauracích byly informace o alergenech uvedeny v jídelním lístku a to tak, že u jednotlivých pokrmů byla pouze čísla, seznam alergenů byl uveden zvlášť
  • v 13 restauracích byly informace o alergenech uvedeny přímo u jednotlivých pokrmů
  • v 48 restauracích byly nalezeny chybné údaje o alergenech! Jednalo se zejména o vynechání označení alergenu u přídatných složek pokrmu jako je máslo, smetana, mouka na obalení, kořenící přípravky s obsahem lepku, syrovátkya sojy, lepek v polévkách atd.
  • v 26 restauracích nám byli nabídnuty hranolky jako bezlepkové, přestože byly smaženy ve fritéze společně s běžnými obalovanými pokrm